در این روش سیم کشی، سیمها از روی دیوار به صورت آزاد یا از داخل لولهها عبور میکنند. در کارگاهای آموزشی رشته برق ساختمان از روش روکار همراه با فرمکاری استفاده میشود. دلیل فرمکاری سیمها جهت منظم بودن و مشخص بودن سیمها میباشد. برای بستن سیم زیر پیچهای معمولی آن را به شکل علامت سؤال در میآورند.
در این روش سیم کشی، سیمها از زیر سیمان یا گچ یا زیر کار عبور میکنند. در محلهایی که نیاز به لوله گذاشتن نیست مستقیماً خود سیم مخصوص داخل دیوار گذاشته میشود. مثلاً در محلهای تیغهای. در سیم کشی توکار و روکار هر یک از اجزا طوری ساخته میشود که به راحتی قابل نصب و استفاده باشند. در سیم کشیها باید به فاصله کلیدها و پریزها و تقسیمها از کف و سقف ساختمان توجه شود. ارتفاع قوطی کلید از کف تمام شده بین 110 تا 125 سانتیمتر و ارتفاع پریزها از کف 30 تا 35 سانتیمتر و فاصلهی قوطی تقسیم از سقف 30 تا 40 سانتیمتر میباشد. برقکاران ساختمان در هنگام برقکاری ساختمان از سیم افشان استفاده میکنند. در سیم کشی ساختمانهای معمولی برای مسیرهای اصلی از سیم شماره 2/5 و در مواردی سیم شماره 4 و در انشعابات از شماره سیمهای 1 یا 1/5 یا 2/5 استفاده میشود. برای پیدا کردن مرکز سقف یک اتاق معمولی جهت نصب روشنایی میتوان از ریسمان استفاده کرد. برای تامین برق ساختمانها از روی تیر برقهای موجود در کنار خیابان استفاده میشود.
سیمهای موجود بر روی تیر برقها از بالا به پایین به ترتیب عبارتند از:
فاز شب یا S سیمی است که برق روشنایی معابر را تامین میکند، و چون در شبها برقرار است فاز شب نامیده میشود. برای روشنایی معابر و بر قرار نمودن فاز شب از سنسوری به نام فتوسل (Photocell) و در مواردی از تایمر استفاده میشود.
![]() |
تصویر 1- کابلهای تیر برق |
فتوسل کلید اتوماتیکی است که تابع نور (روشنایی) محیط میباشد. البته فتوسل مستقیماً فرمان قطع و وصل را صادر نمیکند. بلکه یک کلید مغناطیسی (کنتاکتور) فرمان میدهد و آن کلید عمل قطع و وصل را اجرا میکند.
![]() |
تصویر فتوسل |
مدارات روشنایی که عملاً سیم کشی ساختمان نیز نامیده میشود شامل قطعات زیادی میباشند که ضروریترین آنها توضیح داده میشود.
این کلید دارای دو پیچ اتصال می باشد و برای قطع و وصل یک لامپ و یا یک گروه لامپ استفاده می شود.
سر پیچ برای نصب آسان لامپ در مدار استفاده میشود.
وسیلهای است که برق را همیشه و بدون قطع و وصل آماده برای استفاده دارد. و به هنگام لزوم توسط دوشاخه و سیمهای رابط به مصرف کننده منتقل میکند. و در دو نوع ساده و پریز ارتدار میباشد. پریز ارتدار برای محافظت اشخاص در مقابل برق گرفتگی به کار میرود.
در گرفتن انشعاب از سیم، انشعابات باید در محلهای معینی انجام گیرد. تا از نظر ایمنی و فنی محل انشعاب پوشش داده شود. که این کار توسط جزئی از مدار بنام جعبه تقسیم انجام میگیرد.
دیدگاه خود را بیان بفرمائید❤
مطالب برق عالی است
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما مهندس گرامی من یک سوالی داشتم و اونم اینه که ما یک اتاق مشترک بین دو واحد داریم میخاییم از هر دو واحد براش برق بکشیم ولی یک کلیدی باشه که با اوون بتونیم هر دفعه برق یکی از واحد ها را وصل کنیم مثلا اینجوری بگم خدمتتون یه فاز و نول از یک واحد و یک فاز و نول هم از یک واحد دیگه وارد این کلید بشه و این کلید جوری باشه که بتونیم هر دفعه یکی از فاز و نول هار را وصل کنه و دیگری قطع باشه مثلا موقعی که من کار دارم کلید را بزنم که این اتاق از برق واحد من استفاده کنه و هر وقت هم واحد کناری میخاد استفاده کنه کلید را بزنه که برق من قطع و از برق واحد خودش استفاده کنه خواستم لطف کنید راهنمایی کنید آیا این کار امکان پذیر هست و اگرم هست اسم این کلید چیه و چجوری باید وصلش کنم بسیار ممنون و متشکر
=============================
سلام وقت بخیر بهترین راه برای شما نصب کلید تبدیل رو کار هست که در داخل این کلید سه پیچ برای وصل سیم است که یکی مسی رنگ و دو عدد از آنها سفید رنگ هستند. شما فاز را از هر کنتور به یکی از این پیچهای سفید وصل میکنید. (هر پیچ سفید برای یک کنتور). از پیچ مسی رنگ هم یک خروجی میگیرید و به برق ورودی اتاق مشترک وصل میکنید. این کلید به شما امکان سوئیچ کردن بین دو کنتور را میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر به شماره واتساپ 09194900788 پیام دهید. در خدمت شما هستیم.